Menu

Jaren 2003-2013

Alle kanten op

Door Frits Ronday

Gé Meerman en Jaap van den Berge in 1998

Bladerend in De Scrum van maart 2011 kwam ik het verhaal tegen dat Frits Ronday schreef ter gelegenheid van het overlijden van Gé Meerman, 91 jaar oud. Een In Memoriam kun je het niet noemen. Daarvoor is het te fragmentarisch en te jolig van toon. Frits’ verhaal raakt aan allerlei personen bij RC ’t Gooi, die elders op deze website afzonderlijk beschreven worden. Hij brengt ze zo met elkaar in contact. Ervaar het zelf maar via de links in dit verhaal: ze gaan alle kanten op.

Foto, genomen ten huize van Gé Meerman in Amstelveen. Datum onbekend. Van links naar rechts: Koen Schols, Dieter Büchner, Gé Meerman, ?, ?, Frits Ronday, Piet Dijkman, Jaap van den Berge.

Gé Meerman, driekwartspeler, is niet meer. Gé had in Amsterdam een schoenenzaak en is waarschijnlijk (door het hangen boven al die zweetvoeten) zo gepekeld geworden dat hij 91 jaar oud werd. Gé was in mijn herinnering eerst lid van ARVC (Amsterdamse Rugby Voetbal Club), die speelde op het ijsclubterrein, gelegen achter het museum in Amsterdam. Ik heb daar nog tegen ARVC gespeeld met als leden toen: Alex Orlow, Hans van Swol (Nederlands kampioen tennis) en Piet Dijkman (scrumhalf Nederlands team), die later lid werd van ’t Gooi.

Hans van Swol

Gé was een “knutselmaatje” van me. Hij hielp vriend en vijand waar dat nodig was. Jaap van den Berge en ik bezochten de crematie van Gé en tot onze verbazing sprak ons lid Pim Westerweel daar een laatste woord en refereerde eraan dat hij als toenmalig buurjochie van Gé veel handigheidjes leerde die voor jongens zo belangrijk zijn om te weten. En zo kwam aan een rijk leven in Amstelveen, waar hij met zijn vrouw Anita en kinderen woonde, een einde.

Maar we zijn er nog niet, want ook overleed antiquair Frans Buys. Wie kende Frans niet; met koninginnedag buiten gezeten op een antiek bankje, waar ik dan ook neerstreek om weer eens “bij te praten”. Ook met Frans speelde ik al vanaf 1942 (nog oorlog, waar ik een bon kreeg om voetbalschoenen te kopen, waarmee ik tot na 1945 heb gespeeld). Ik als forward en Frans als driekwart.

Frans Buys met bal in 1961. Naast hem Loek van Keller, liggend .. de Jong.

Van huis uit was Frans een hordeloper (en ik geloof toen kampioen van Nederland) en hij was als de dood dat er wat met zijn benen zou gebeuren. Dat had tot gevolg dat als Frans de bal kreeg (om met de snelheid van een kampioen hordelopen een try te drukken) hij vaak de bal over de zijlijn gooide en er achteraan ging om niet getackeld te worden.

Aan die tijd kwam een eind toen we allemaal naar Duitsland (die Heimat) moesten om te werken, er wapens moesten maken, maar grotendeels onderdoken. Later heb ik me gerealiseerd (na hun terugkeer) dat ze genoeg te eten kregen, in schuilkelders konden vluchten als de Engelse bombers kwamen en een vrouw konden wnrtwelwn (onleesbaar, red.), (omdat hun gassies allemaal naar “Onkel Iwan” in Moskou moesten) die wel een importhaantje lustten.

Adolf (“Pa”) Büchner

In 1945 kwam alles weer op gang en was bijv. Ben Hosman een man die naar ’t Gooi kwam met meer mannen van ARVC en we hadden toen een sterk team, vooral ook door de training van “Pa” Büchner en de inzet van zijn zonen Werner en Dieter. Tot de splitsing RC ’t Gooi/RC Hilversum kwam en wij een Cor de Rie, Frits Frankfort en dergelijke “keien” ineens misten.

Frans heeft nog jaren thuis ziek gelegen, doch is kortgeleden overleden. Gegevens ontbreken mij verder. Frans, dank voor je inzet voor Rugby Club ’t Gooi.

Pim van Doesburg reageerde op 11 mei 2023 als volgt:

Heb het artikel in De Scrum over Gé Meerman (mijn oom) gelezen. Just for the record: hij woonde met Anita en zijn gezin niet in Amstelveen, maar in Ouderkerk a/d Amstel. Verder leuk dit soort artikels te lezen.

Meer lezen over opvallende Gooiers? Ga naar:

Henk Ulrici

Henk van Zalinge

Bep van Kooten

 

 

 

 

Comments are closed.