Ons clubwapen: waar komt het vandaan, hoe lang bestaat het en wie ontwierp het? Over de onverwachte artistieke gaven van een erelid.
Soms ontdek je zomaar een onbekende kant van iemand. Dat Louis van Keller onder meer oud-speler, oud-trainer, oud-bestuurslid, erelid en lid van de klussenclub van RC ´t Gooi is weten velen van ons wel. Maar dat hij ook over artistieke gaven beschikt was een verrassing. Bij het gereedmaken van ons archief voor de verhuizing naar het Gemeentearchief Gooise Meren kwamen er in de zomer van 2018 ontwerpen voor het RC ´t Gooi-wapenschild te voorschijn. Elf stuks maar liefst. De meeste zijn voorzien van Louis´ handtekening.
In 1962 zaten we pas een jaar in de Utrechtse Poort. We stonden op de drempel van het 30-jarig clubbestaan in 1963. Een mooi wapenschild zou aan de viering van deze verjaardag extra cachet geven. “Gekozen op de best.´s vergadering d.d. 5-11-´62” staat er bij een van de ontwerpen vermeld en een pijltje wijst naar het bewuste ontwerp (Hans van den Bovenkamp herkent hier het handschrift van z´n vader Joop – red.). En dat is inderdaad zo ongeveer het schildje, dat “onze” RC ´t Gooi leeuw tegenwoordig nog steeds in z´n klauwen houdt. Echt antiek is het wapen dus niet. Maar 56 jaar is toch een respectabele leeftijd. In de schetsen zie je de “strijd” tussen de elementen tekst (Rugbyclub ´t Gooi, Naarden, 1933), lettertype, beeld (de Utrechtse Poort, rugbybal), kleur (koningsblauw, marineblauw, zwart, wit) en ontwerp-elementen (wel of niet een diagonale lijn in de achtergrond, met wel of niet verspringende kleuren). De vermelding “Naarden”, de rugbybal en de diagonale lijn met de verspringende kleuren hebben het uiteindelijk niet gehaald.

RC ’t Gooi-bestuur in 1963. Dolf Ubaghs, Louis van Keller, Jaap Simons, Ernst Sandtmann en Bas Hageman.
Op een foto uit 1963 poseert het RC ´t Gooi bestuur “officieel” uitgedost met Gooi-shawl en blazer met het nieuwe clubwapen op de borst. Als je goed naar de details kijkt, zie je dat het toch net weer een beetje anders is uitgevoerd dan het goedgekeurde ontwerp van 5 november 1962. En ook op de Gooi-vlag uit 1998 ziet het wapen er anders uit dan in het oorspronkelijke ontwerp. Maar het beeld van ons voormalige clubhuis de Utrechtse Poort – de essentie van het ontwerp – blijft overeind als een trotse verwijzing naar de historie van de club.
Zie ook:
De clubkleuren, het leeuwtje en de naam

Hans Grader met de Gooi-vlag in clubkleuren en met het leeuwtje en het wapenschild bij het lustrumfeest op 6 juni 1998. Op de achtergrond met microfoon Jack Heer.