Menu

Jaren 1933-1943, Jaren 1943-1953, Jaren 1953-1963

Pogingen om in Hilversum een rugbyclub op te richten

64 Jaar geleden, in september 1954, werd RC Hilversum opgericht. Maar dat was zeker niet de eerste poging om in Hilversum een rugbyclub te stichten. Ook RC ´t Gooi speelde een rol bij enkele  van die pogingen. Een verhaal over vijf mislukkingen, voordat het uiteindelijk wél lukte. 

Poging 1: april 1918, mislukt. 

Een eeuw geleden, op zaterdag 20 april 1918 – dus nog vóór de oprichting van Nederlands oudste rugbyclub, de Delftsche Studenten Rugby-Club – speelde het Hilversumse Victoria tegen AFC Quick uit Amersfoort. De beide voetbalverenigingen hadden nauwelijks ervaring met het rugbyspel. Toch werd het een prettige, sportieve wedstrijd. Quick scoorde als eerste een try. Aardig samenspel en individuele acties leidden tot verdere scores van Quick. Victoria had last van gebrekkige spelregelkennis, maar met hard werken wisten ze de schade te beperken tot 12-3. Quick rugbyde waarschijnlijk in de periode 1917-1920. Ook Victoria heeft het rugbyen niet volgehouden en mogelijk is het zelfs bij die ene wedstrijd gebleven.

Dankzij Victoria-secretaris Edwin van Eijk kwamen we namelijk achter een notitie in ’t Victoria-Clubnieuws van mei 1918 (opgenomen in het Victoria 100 jaar jubileumboek van 1993). Die luidde als volgt: “Het Bestuur besloot in zijn Verg. van 25 april (dus slechts 5 dagen na de bewuste rugbywedstrijd! – red.) de verdere beoefening van rugby op ons terrein aan de leden te verbieden. De beoefening van rugby is tersluiks in onze vereeniging binnengeslopen. Dit kan het Bestuur, dat daarvan niet op de hoogte was, niet bestendigen, terwijl rugby bovendien niet bevorderlijk wordt geacht de voetbalcapaciteiten onzer leden op te voeren. Zij die zich aan dit verbod niet houden, zullen onmiddellijk geschorst worden”. 

Henri van Booven

Een krachtige reactie dus, tegen het “verderfelijke” rugby! Dat zou iets te maken kunnen hebben gehad met Henri van Booven. Die werd in 1914 lid van Victoria, bedankte weer in 1915 en kwam in 1918 terug, maar nu als cricketer.

De Gooi- en Eemlander van 24 maart 1931: “een allergenoegelijkst partijtje”

Poging 2: 1930, mislukt.
In 1930 stond in de Corinthian (een sportblad) een korte mededeling: Henri van Booven (daar is-ie weer…) zou met 30 jongens in Hilversum een rugbyclub hebben opgericht. Maar in 1931 stond op 24 maart in de Gooi- en Eemlander een artikel, waarin gemeld werd, dat Hilversumse scholieren een wedstrijd hadden gespeeld met spelers van ARVC. Ze hadden – vanwege de onervarenheid van de Hilversummers – twee gemixte teams tegen elkaar laten spelen en dat leidde tot “een allergenoegelijkst partijtje ” en een uitslag van 15-15. Doel van de wedstrijd was te komen tot de vorming van een Hilversumse rugbyvereniging. De oprichting in 1930 was blijkbaar toch niet helemaal geslaagd…

Poging 3: april 1931, geslaagd. Of toch niet…?

De tribune van het Hilversumse gemeentelijk sportpark in 1920.

In april 1931 waren 700 toeschouwers op het Hilversumse gemeentelijk sportpark getuige van de wedstrijd ARVC-Old Dunstonians, die door de Engelsen met 32-5 werd gewonnen. De Gooi en Eemlander van 8 april 1931 meldt, dat de “in wording zijnde” Hilversumsche RC a.s. zaterdag (11 april) een oefenwedstrijd zal spelen tegen ARVC en op 18 april 1931 in Haarlem tegen de rugbyclub van de Haarlemse MTS (middelbare technische school). De Hilversumse club verkeerde blijkbaar in een soort schemergebied tussen net nog niet en net wel opgericht zijn.

De eerste wedstrijd van Drafna SC was tegen de Hilversumsche RC. Gooi- en Eemlander, 21 februari 1933.

Het volgende bericht is van bijna twee jaar later. Op 19 februari 1933 kondigde De Gooische Post de wedstrijd Hilversum-Amsterdam aan, op het gemeentelijk sportpark in Hilversum. Niets meer over “in oprichting” of zoiets. Twee dagen later, op 21 februari 1933, werd van een gedenkwaardig moment melding gedaan: de eerste officiële wedstrijd van RC ´t Gooi, dat toen nog Drafna Sport Club heette, op eigen Drafna-terrein. De uitslag: Drafna SC-Hilversumsche RC 3-16.

Twee maanden daarna, op 24 april 1933, schreef de Gooi- en Eemlander over het slot van het rugbyseizoen, de wedstrijd Drafna SC-Hilversumsche RC (8-18). De inzet was de zilveren medaille, die een combinatieteam van de beide verenigingen een week eerder gewonnen had. De eerste vergadering van de Hilversumsche RC in het nieuwe seizoen vond plaats in september 1933. Henri van Booven (jawel, dezelfde..!) werd voorzitter en Bep van Kooten commissaris. De Hilversumsche RC speelde op het Drafna-terrein. Een week later schreef De Gooische Post dat de Hilversumsche RC en de Drafna SC reeds met oefenen waren begonnen. Ze zouden elkaar daarbij én bij het organiseren van propagandawedstrijden bijstaan. De Hilversumsche RC bleef “zo mogelijk” op het terrein aan de Loosdrechtscheweg spelen, op het Victoriaveld (!).

Op 26 juni 1935 kondigde de Gooi- en Eemlander de wedstrijd Gooische RC-ARVC aan, op het gemeentelijk sportpark in Hilversum. De Gooische RC was de nieuwe gezamenlijke naam van de in februari 1934 gefuseerde Drafna SC en Hilversumsche RC. Die laatste had dus na zo´n drie jaar kwakkelen als zelfstandige vereniging opgehouden te bestaan.

Poging 4: december 1936, mislukt.

Foto Gooi- en Eemlander 16 november 1936, van de interland op het Hilversumse sportpark.

Op 15 november 1936 werd de interland Nederland-Duitsland gespeeld op het Hilversumse sportpark. Er werd werk van gemaakt: burgemeester Lambooy ontving beide ploegen, dr. Herman Dirk van Broekhuizen (Zuid-Afrikaans gezant en prominent oud-Springbok) woonde de wedstrijd bij en de bekende trainer en expert P. van der Merwe leidde de ontmoeting. Uitslag: 16-28.

Een maand later, op 23 december 1936, meldde De Gooische Post, dat er op 18 december in Hilversum een rugbyclub was opgericht. Er werd voorlopig getraind op het terrein van de Gooische Rugby Club in Bussum. Twee maanden daarna, op 16 februari 1937, speelden de Hilversummers op het terrein van de Gooische RC in Bussum hun eerste wedstrijd tegen AAC. De Amsterdammers wonnen met 10-35. Een week later, weer op het terrein bij de watertoren in Bussum, volgde de tweede wedstrijd van de Hilversummers. Dit keer wonnen ze nipt (13-11) van die andere Amsterdamse club: ARVC.

Poging 5: mei 1944, mislukt. 

Zeven jaar later, op 31 mei 1944, stond er in het Dagblad van het Zuiden, dat de GAC (Gooische Athletiek Club) onlangs zijn eigen rugby-afdeling had opgericht. Wanneer de in december 1936 opgerichte Hilversumse rugbyclub de geest heeft gegeven is onduidelijk. In ons archief vonden we het eerste nummer van het clubblad van GAC-rugby, De Tackle, van 15 januari 1946. De inspiratie voor de geboorte van De Tackle was de interland Nederland-België, die op 23 december 1945 in Bussum plaatsvond.

Een jaar later, in december 1946, meldden 9 nieuwe leden zich aan bij RC ´t Gooi. Ze kwamen uit Hilversum en waren lid (geweest) van de GAC. De rugby-afdeling van de GAC was dus blijkbaar geen succes geworden.

Cor de Rie, Dave van de Giesen, Wim van Ouwerkerk, Pim Ooms, Joop Gorel en Frits Frankfort richtten in 1954 RC Hilversum op.

Poging 6: september 1954, geslaagd, na een aanloop van acht jaar.
Het plan van de Hilversumse RC ´t Gooi-leden was om na verloop van tijd in Hilversum hun eigen rugbyclub op te richten. Acht jaar later, op 23 september 1954, kwam het ervan. Dit keer slaagde de poging. Een maand na de oprichting won RC Hilversum van het Amsterdamse ARVC: 14-6. In 2018 verkeert RC Hilversum in goede gezondheid. Het is een van de toonaangevende clubs van Nederland.

Meer weten over rugby in (de buurt van) Hilversum? Ga naar:

De afsplitsing van RC Hilversum

De rugbyers van AFC Quick

 

 

Comments are closed.